Duża część tajemnic otaczających grzyby wynika z ich związku z zatruciami i przypadkowymi zgonami. Zacytowano kiedyś słynnego francuskiego filozofa Voltaire'a, który powiedział: „Potrawa z grzybów zmieniła losy Europy.” Miał na myśli wojnę o sukcesję austriacką, która nastąpiła po śmierci cesarza Karola VI. Przedwczesna śmierć króla mogła być skutkiem zjedzenia „czapki śmierci”, czyli kapelusza grzyba z gatunku trujących. Z drugiej strony, grzyby są również chwalone za swoje właściwości lecznicze, dzięki dużej dawce białka, potasu i polisacharydów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Klopsiki w sosie grzybowym z makaronem
Nie wiem, czy jest coś bardziej pocieszającego niż kremowy obiad z makaronem. Dodaj grzyby, dużą porcję śmietany, trochę ziół, przypraw i masz naprawdę smaczny obiad.
Uwielbiamy grzyby w każdej postaci. Czy to zupa jako pierwsze danie na obiad, sos grzybowy jako dodatek na obiad czy jajecznica z grzybami na niedzielną kolację, nie mam ich dość!
Klopsiki duszone w idealnie usmażonych grzybach z dodatkiem czosnku z nutą ziół w kremowym, śmietanowym sosie to mój raj. To przytulne, pocieszające danie, które jest tak łatwe do przygotowania i gotowe w zaledwie 30 minut!
Dlaczego ten przepis dobry?
- Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy kilka składników!
- Ten kremowy sos grzybowy jest pełen smaku!
- Gotowe w 30 minut, idealne na szybką kolację w ciągu tygodnia.
- Wspaniały rodzinny obiad.
- To naprawdę smaczne, to znaczy cały ten smak grzybowy?! Yass!
Potrzebne składniki
- Grzyby - używam kurek, ale sos można użyć każdego rodzaju grzybów
- Czosnek - dwa ząbki czosnku
- Makaron - robię to z spaghetti, ale tutaj sprawdzi się prawie każdy makaron. Rigatoni, penne, fusilli lub linguine.
- Zioła - do tego idealnie nadają się koperek i pietruszka, do tego dania zawsze używam świeżych ziół .
- Śmietana - zazwyczaj dodaję śmietanę 18%, ale 12% także się nada lecz sos będzie nieco rzadszy.
- Masło - grzyby i masło idą w parze, więc grzybki podsmażam na solonym maśle.
- Mleko - najlepiej tłuste, powoli odparowując idealnie zagęszcza sos.
- Cebulka - osobiście zawsze daje białą, drobno posiekaną w kostkę, szalotka również się nada.
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypta kurkumy do koloru
- Mięso mielone - mięso doprawiamy wedle uznania, osobiście daje tylko sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, czosnek granulowany, susz z pietruszki, jajko i odrobinę bułki tartej.
Jak zrobić sos śmietanowo grzybowy?
- Podgotuj kurki, aż będą miękkie, nie potrwa to długo, 5 minut powinno wystarczyć. Odcedzić i osuszyć.
- Grzyby następnie podsmażam na maśle, zwykle robię to w dwóch partiach. Gdy wszystkie grzyby znajdą się na patelni, dodaj cebulę i czosnek.
- Wlej całą śmietanę, a następnie dodaj odrobinę mleka i dobrze wymieszaj.
- Sos powinien być ładny i kremowy, dodaję kilka łyżek wody z gotującego się makaronu, aby sos był przyjemny i jedwabisty.
- Do gotującego się sosu dodać nieduże klopsiki, doprawione wedle uznania.
- Dodaj ugotowany makaron do sosu grzybowego i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperek, oraz przyprawy wedle smaku, delikatnie wymieszaj i od razu podawaj.
Jak długo można przechowywać w lodówce? Najlepiej jest to jeść od razu, jednak jeśli masz jakieś resztki, możesz je przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Podgrzej makaron na patelni, aż będzie gorący. Może być konieczne dodanie większej ilości śmietany, aby poluzować sos.
Trafiłam na Pani bloga szukając ciekawego dodatku do klopsików i nigdy nie jadłam ich z grzybami, spróbowałam Pani przepis i moja rodzina była zachwycona :) Chcą więcej - dziękuję za inspiracje
OdpowiedzUsuń