Dzisiejszym królem mojego posta będzie olej kokosowy i pierś z kurczaka. Przyznam, że do tej pory nie próbowałam tego oleju ponieważ obawiałam się, że jest wyczuwalny zapach i smak właśnie KOKOSA, którego wręcz nienawidzę dlatego ten olej omijałam wielkim łukiem. Ale nadarzyła mi się okazja współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością i postanowiłam wziąć słoiczek na próbę. Ku mojemu zdziwieniu olej nie ma ani zapachu ani smaku kokosa co bardzo mnie ucieszyło. Jego konsystencja jest bardzo zbita i przyznam, że wyglądem bardzo przypomina mi znany nam ( może nie każdemu ) smalec, a po schłodzeniu jest zbity niczym wosk.
Składniki do przygotowania ( porcja dla 3 osób ) :
- 2-3 kawałki piersi z kurczaka ( zależy od grubości mięsa )
- garść posiekanych/zblendowanych orzechów
- 20 g startego sera żółtego
- limonka/ cytryna
- jajko
- bułka tarta ( osobiście preferuje starte płatki corn flakes )
- przyprawy sól, pieprz, bazylia, oregano, czerwona papryka ( wedle uznania )
- olej ( w tym wypadku olej kokosowy )
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie :
- Umytą i obsuszoną pierś przecinamy wzdłuż na pół. Każdą z połówek delikatnie rozbijamy i nacieramy z każdej strony przyprawami i pozostawiamy na ok. 15 min w chłodnym miejscu
- W oddzielnym naczyniu przygotowujemy farsz : miód, orzeszki, 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki, ser. Po wymieszaniu wszystkie składniki powinny się częściowo połączyć
- Następnie na przyprawiony kawałek piersi nakładamy łyżeczką farsz ( na oko, tak by nie spadał z mięsa ) i składamy go na pół.
- Delikatnie panierujemy w jajku i bułce tartej
- Obsmażamy na wolnym ogniu z każdej strony mniej więcej po 5 min ( jeśli mięso jest dość grube przykrywamy patelnie )
- Dodatki do piersi łączymy dowolnie ( w naszym przypadku było to puree z koperkiem )
A tak prezentuje się gotowe danie :
Przyznam , że mięso smażone na oleju kokosowym jest znacznie delikatniejsze i co najważniejsze nie trzeba go odsączać z tłuszczu. Cała obróbka mięsa jest równie prosta jak i na zwykłym oleju.Po za tym chyba większość z nas wie, że olej kokosowy jest znacznie zdrowszy od zwykłego oleju na którym zazwyczaj każda z nas przygotowuje posiłki.
Skład oleju kokosowego jest bardzo zachęcający i już na pierwszy rzut oka widać, że jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Po za tym ten WSPANIAŁY olej jest wykorzystywany nie tylko w kuchni do smażenia. Dzięki Swojej zwartej konsystencji część z nas wykorzystuje go także na kanapki niczym masło bądź margarynę. Ponad to można go także wykorzystywać do różnego rodzaju wypieków, ponieważ temperatura, w której się rozpuszcza to zaledwie 26 * C.
Przyznam , że mięso smażone na oleju kokosowym jest znacznie delikatniejsze i co najważniejsze nie trzeba go odsączać z tłuszczu. Cała obróbka mięsa jest równie prosta jak i na zwykłym oleju.Po za tym chyba większość z nas wie, że olej kokosowy jest znacznie zdrowszy od zwykłego oleju na którym zazwyczaj każda z nas przygotowuje posiłki.
Skład oleju kokosowego jest bardzo zachęcający i już na pierwszy rzut oka widać, że jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Po za tym ten WSPANIAŁY olej jest wykorzystywany nie tylko w kuchni do smażenia. Dzięki Swojej zwartej konsystencji część z nas wykorzystuje go także na kanapki niczym masło bądź margarynę. Ponad to można go także wykorzystywać do różnego rodzaju wypieków, ponieważ temperatura, w której się rozpuszcza to zaledwie 26 * C.
Dodam także, że w odróżnieniu do zwykłego oleju, olej kokosowy się nie pali, a także nie jełczeje co jest kolejnym jego plusem.
Ten produkt po za kuchnią jest także wykorzystywany przez większą cześć z nas jako kosmetyk. Ma wiele zastosowań w tej dziedzinie, ale o tym napiszę może innym razem.
Teraz zachęcam was do odwiedzenia sklepu BioIndygo.pl i zapoznania się z ich asortymentem. To nie jedyna taka smakowitość zdrowa dla naszego organizmu ! Pozdrawiam kochani !
Teraz zachęcam was do odwiedzenia sklepu BioIndygo.pl i zapoznania się z ich asortymentem. To nie jedyna taka smakowitość zdrowa dla naszego organizmu ! Pozdrawiam kochani !
Olej kokosowy to moja miłość !!! <3 Kocham smażyć pierś z kurczaka na oleju kokosowym :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie uzywalam oleju kokosowego ale slyszalam bardzo dobre opinie. Musze sobie kupic i wyprobowac bo kusisz pysznymi zdjeciami ktore sa przepiekne! ❤
OdpowiedzUsuńNigdy nie uzywalam oleju kokosowego ale slyszalam bardzo dobre opinie. Musze sobie kupic i wyprobowac bo kusisz pysznymi zdjeciami ktore sa przepiekne! ❤
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ale chyba czas najwyzszy
OdpowiedzUsuńjeść się aż zachciało :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam. Proponuję spróbować olejku kokosowego do demakijażu. Idealnie wszystko usuwa!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a ja właśnie jestem bez obiadu ...
OdpowiedzUsuńSuper przepis kochana, muszę koniecznie wypróbować! Co do oleju kokosowego to dużo o nim ostatnio słyszałam, lecz mam jakieś opory w jego stosowaniu. Zapewne przy robieniu filetow według twojego przepisu wypróbuję go poraz pierwszy!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania, dzięki za pomysł, jutro zagości u mnie na stole. Mam nadzieje, że wyjdzie równie smacznie
OdpowiedzUsuńO tak. Olej kokosowy świetnie się sprawdza nie tylko w kuchni 😊
OdpowiedzUsuńDanie wygląda smakowicie :) z olejem kokosowy jakoś się nie polubiłam.
OdpowiedzUsuńolej kokosowy świetny jest ! fajny przepis .
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy to coś co używam na codzień w kuchni...
OdpowiedzUsuńUwielbiam olej kokosowy, ponieważ ma milion zastosowań ! :)
OdpowiedzUsuńA jedzonko wygląda przepysznie :)
http://zanett01.blogspot.co.uk/
Mmm kocham pod każdym względem olej kokosowy :)
OdpowiedzUsuń