Na zewnątrz coraz częściej pojawia się słońce, temperatura jest na plusie, a ja dzięki temu dostaję rano większego kopa do działania. A co wiąże się z oznakami wiosny? Zaczyna mi brakować pięknych kolorów... także w kuchni. Dlatego zapraszam dziś was po przepis na
Wiosenną bombę smakową ! 

Żeberka z miodem w naczyniu żaroodpornym ! 



Składniki : 
  • 1 kg żeberek 
  • czosnek - 2 ząbki
  • musztarda stołowa - 2 łyżeczki 
  • miód - 2 łyżki stołowe
  • pieprz, sól, majeranek, czerwona słodka papryka
Sposób przygotowania : 

  1. Z czosnku, miodu, musztardy i przypraw przygotowuję dosyć gęstą marynatę ucierając wszystkie składniki razem w moździerzu. 
  2. Dokładnie wysmarowuję nią żeberka, a następnie przykrywam i odstawiam na co najmniej 1h.
  3. Układam w naczyniu żaroodpornym i dodaje warzywa
  4. NIE DODAJE ANI ODROBINY OLEJU. 
  5. Zapiekam wszystko w 90*C przez 90 minut.












    Szkło żaroodporne – o zaletach słów kilka

    Uwielbiam naczynia żaroodporne. Są na tyle estetyczne, że tuż po wyjęciu z piekarnika mogę wystawić przygotowane danie od razu na stół.  Wszechstronność zastosowania naczyń żaroodpornych nie kończy się w piekarniku, gdyż obecna w ich nazwie „odporność” dotyczy zwiększonej wytrzymałości nie tylko na wysokie, lecz także niskie temperatury.
5,5 litrowe naczynie, które już od jakiegoś czasu króluje w naszym domu pochodzi ze sklepu tarkaimiarka.pl, uwielbiam je za zdrowe pieczenie, bez użycia tłuszczu, a do tego smak, aromat, kruchość i nawilżenie. Na takie potrawy możemy liczyć wybierając naczynia żaroodporne renomowanej marki Simax. 
Ciężar szklanych naczyń żaroodpornych to chyba jedyna wada. Biorąc pod uwagę, na jak wiele można liczyć korzystając z ich właściwości, wada ta staje się jedynie niewielkim minusem. Szkło jest w stanie znieść temperaturę od -40ºC do nawet 500ºC. Nie przejmuje smaku ani zapachu żywności. Jest chemicznie obojętne, co ma znaczenie podczas przyrządzania potraw dla alergików.
Jego przezroczystość pozwala obserwować, jak wygląda proces zapiekania, a co ważniejsze, cały czas mamy kontrolę nad pieczoną potrawą. Naczynie Simax zarówno na pokrywce jak i na dnie naczynia ma różnego kształtu wybrzuszenia, które mają na celu zapobieganie przystawaniu potraw i muszę powiedzieć, że spisuje się w tym znakomicie. 
Nasze ulubione żeberka w tym naczyniu zawsze wchodzą idealne. Aromatyczne, soczyste, miękkie bez trudu odchodzą od kości. Dlatego nie czekaj i wypróbuj nasz przepis! 

Świetnym wiosennym dodatkiem do obiadu będzie oczywiście kolorowa, pełna smaków sałatka. Dlatego nasz dzisiejszy obiad został wzbogacony w mix sałat z dodatkami. 
 
Składniki : 
  • mix sałat
  • pomidor
  • ser sałatkowy półtłusty
  • rukola
  • cykoria 
  • rzeżucha 
W sklepie tarkaimiarka znalazłam także miskę uniwersalną o pojemności 2.5l. 
Wykonana jest ona także ze szkła żaroodpornego. Doskonale sprawdza się się do przygotowywania, a także serwowania dań na zimo, a także na ciepło. 
Podobnie jak w przypadku naczynia żaroodpornego, miska także pochodzi z firmy Simax. Jest łatwa w czyszczeniu, jest dość ciężka jak przystało na szkło żaroodporne, ale świetnie sprawdza się np. w trakcie odgrzewania dań w mikrofalówce. 

Więc jeśli szukasz idealnych naczyń i nie tylko do swojego mieszkania, a tym bardziej kuchni zajrzyj bez wahania do sklepu tarkaimiarka.pl, a ujrzysz tam wiele wspaniałych produktów, które na pewno przyciągną Twoją uwagę

Gotujemy, smakujemy i urządzamy. Jako prawdziwi pasjonaci nieustannie staramy się podążać za najnowszymi trendami. Na bieżąco aktualizujemy swoją ofertę, proponując Państwu szeroki wybór naczyń kuchennych, tekstyliów oraz pomysłowych gadżetów do kuchni i jadalni. Dobrze wiemy, czego potrzeba, żeby gotowanie stało się jeszcze przyjemniejsze, a wnętrza urządzały się same. " 

24 komentarze:

  1. Ale pysznie to wszystko wygląda! Zapewne smakuje jeszcze lepiej:)
    Znam firmę simax z bardzo dobrej strony, gdyż w moim miejscu pracy m.in.handlujemy ich szkłem żaroodpornym!
    Sklep tarkaimiarka także bardzo lubię:) mam od nich piękne kocie kubeczki, z których codziennie z przyjemnością pije kawę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow wygląda naprawdę apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wykonane to naczynie żaroodporne, widać, że bardzo solidne. A żeberka bym chętnie zjadła, ale na ostro - dawno nie miałam okazji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ale mi narobilas smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie, musiałam trafić na takie pyszności akurat o tej godzinie gdy jestem głodna :D Bardzo smacznie wyglądają te żeberka <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Czemu ja nie mam dobrego piekarnika?! Już bym się któregoś dnia brała za robienie takich pyszności. Ale smaka narobiłaś;>

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię dobre naczynia w kuchni a naczynie żaroodporne jest takim must have w każdym domu. Żeberka nauczyłam się jeść od męża ale my przygotowujemy je w garnku z miodem, cytryną i dodając trochę piwa :) Muszę spróbować też takich z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  8. Za żeberkami nie przepadam ale sałatkę bym zjadła. Ja bardzo często używam naczyń żaroodpornych.

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi pysznie - uwielbiam żeberka :0 A naczynie super - nie wyobrażam sobie życia bez takich dodatków w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, moje smaki, apetyczne jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis mam to teraz chce takie naczynue zaroodporne. Wszystkie, jakie mam w domu nie maja kurcze przykrywki :/ a Ty masz :) teeeeez chce! Bomba zdjecia. Oblizuje tylko telefon teraz przez Ciebie😍

    OdpowiedzUsuń
  12. Do marynaty super sprawdzi się musztarda Dijon(francuska słona, ta stołowa jest zbyt mało wyrazista w smaku).

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis na żeberka zabieram i chętnie takie przyrzadze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Narobiłaś mi ochoty na żeberka. Muszę jutro na obiad zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  15. W naczyniu żaroodpornym można przyrządzić wiele potraw i zachowują one swój smak i zawarte w nich witaminy i minerały.

    OdpowiedzUsuń
  16. Naczyń żaroodpornych jest u nas wiele ale nadal kupujemy nowe bo często robimy obiady w nich :) Na pewno wejdę na stronę i zobaczę co jeszcze mają ciekawego :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie szukam takiego większego naczynia do zapiekania :D Już lecę na stronę sklepu :) P.S. Ale mi smaku narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  18. matko ale zrobilas smaka. !!! a ja wlasnie komentuje na głodnego ;p

    OdpowiedzUsuń
  19. O i to jest idealny przepis dla mnie! Absolutnie kocham to danie, a nigdy nie znalazłam ciekawego przepisu na nie. Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam oba naczynia i jakos nie wyobrazam sobie ixh braku w kuchni ;D

    OdpowiedzUsuń
  21. świetne to naczynie. Muszę sobie sprawić takie dużo i solidne, bo mam dużo mniejsze niestety. Z przepisu na pewno skorzystam!!

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam ... mniam pycha narobilas mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis na pewno sobie zachowam. Danie wygląda apetycznie! Bardzo lubię stronę tarkaimiarka, szybka dostawa i wysoka jakość produktów sprawia, że chętnie tam zaglądam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ogolnie nie przepadam za żeberkami, ale mam ich miłośników w domu. Tak więc przepis wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń


Strona www.blogolady.pl korzysta z narzędzi analitycznych - zbieranie danych jest anonimowe.