Wiosenną bombę smakową !
Składniki :
- 1 kg żeberek
- czosnek - 2 ząbki
- musztarda stołowa - 2 łyżeczki
- miód - 2 łyżki stołowe
- pieprz, sól, majeranek, czerwona słodka papryka
Sposób przygotowania :
- Z czosnku, miodu, musztardy i przypraw przygotowuję dosyć gęstą marynatę ucierając wszystkie składniki razem w moździerzu.
- Dokładnie wysmarowuję nią żeberka, a następnie przykrywam i odstawiam na co najmniej 1h.
- Układam w naczyniu żaroodpornym i dodaje warzywa
- NIE DODAJE ANI ODROBINY OLEJU.
- Zapiekam wszystko w 90*C przez 90 minut.
Szkło żaroodporne – o zaletach słów kilka
Uwielbiam naczynia żaroodporne. Są na tyle estetyczne, że tuż po wyjęciu z piekarnika mogę wystawić przygotowane danie od razu na stół. Wszechstronność zastosowania naczyń żaroodpornych nie kończy się w piekarniku, gdyż obecna w ich nazwie „odporność” dotyczy zwiększonej wytrzymałości nie tylko na wysokie, lecz także niskie temperatury.
5,5 litrowe naczynie, które już od jakiegoś czasu króluje w naszym domu pochodzi ze sklepu tarkaimiarka.pl, uwielbiam je za zdrowe pieczenie, bez użycia tłuszczu, a do tego smak, aromat, kruchość i nawilżenie. Na takie potrawy możemy liczyć wybierając naczynia żaroodporne renomowanej marki Simax.
Ciężar szklanych naczyń żaroodpornych to chyba jedyna wada. Biorąc pod uwagę, na jak wiele można liczyć korzystając z ich właściwości, wada ta staje się jedynie niewielkim minusem. Szkło jest w stanie znieść temperaturę od -40ºC do nawet 500ºC. Nie przejmuje smaku ani zapachu żywności. Jest chemicznie obojętne, co ma znaczenie podczas przyrządzania potraw dla alergików.
Jego przezroczystość pozwala obserwować, jak wygląda proces zapiekania, a co ważniejsze, cały czas mamy kontrolę nad pieczoną potrawą. Naczynie Simax zarówno na pokrywce jak i na dnie naczynia ma różnego kształtu wybrzuszenia, które mają na celu zapobieganie przystawaniu potraw i muszę powiedzieć, że spisuje się w tym znakomicie.
Nasze ulubione żeberka w tym naczyniu zawsze wchodzą idealne. Aromatyczne, soczyste, miękkie bez trudu odchodzą od kości. Dlatego nie czekaj i wypróbuj nasz przepis!
Świetnym wiosennym dodatkiem do obiadu będzie oczywiście kolorowa, pełna smaków sałatka. Dlatego nasz dzisiejszy obiad został wzbogacony w mix sałat z dodatkami.
Świetnym wiosennym dodatkiem do obiadu będzie oczywiście kolorowa, pełna smaków sałatka. Dlatego nasz dzisiejszy obiad został wzbogacony w mix sałat z dodatkami.
Składniki :
- mix sałat
- pomidor
- ser sałatkowy półtłusty
- rukola
- cykoria
- rzeżucha
W sklepie tarkaimiarka znalazłam także miskę uniwersalną o pojemności 2.5l.
Wykonana jest ona także ze szkła żaroodpornego. Doskonale sprawdza się się do przygotowywania, a także serwowania dań na zimo, a także na ciepło.
Wykonana jest ona także ze szkła żaroodpornego. Doskonale sprawdza się się do przygotowywania, a także serwowania dań na zimo, a także na ciepło.
Podobnie jak w przypadku naczynia żaroodpornego, miska także pochodzi z firmy Simax. Jest łatwa w czyszczeniu, jest dość ciężka jak przystało na szkło żaroodporne, ale świetnie sprawdza się np. w trakcie odgrzewania dań w mikrofalówce.
Więc jeśli szukasz idealnych naczyń i nie tylko do swojego mieszkania, a tym bardziej kuchni zajrzyj bez wahania do sklepu tarkaimiarka.pl, a ujrzysz tam wiele wspaniałych produktów, które na pewno przyciągną Twoją uwagę
" Gotujemy, smakujemy i urządzamy. Jako prawdziwi pasjonaci nieustannie staramy się podążać za najnowszymi trendami. Na bieżąco aktualizujemy swoją ofertę, proponując Państwu szeroki wybór naczyń kuchennych, tekstyliów oraz pomysłowych gadżetów do kuchni i jadalni. Dobrze wiemy, czego potrzeba, żeby gotowanie stało się jeszcze przyjemniejsze, a wnętrza urządzały się same. "
Ale pysznie to wszystko wygląda! Zapewne smakuje jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńZnam firmę simax z bardzo dobrej strony, gdyż w moim miejscu pracy m.in.handlujemy ich szkłem żaroodpornym!
Sklep tarkaimiarka także bardzo lubię:) mam od nich piękne kocie kubeczki, z których codziennie z przyjemnością pije kawę:)
Wow wygląda naprawdę apetycznie!
OdpowiedzUsuńPięknie wykonane to naczynie żaroodporne, widać, że bardzo solidne. A żeberka bym chętnie zjadła, ale na ostro - dawno nie miałam okazji.
OdpowiedzUsuńMniam ale mi narobilas smaku :)
OdpowiedzUsuńNo nie, musiałam trafić na takie pyszności akurat o tej godzinie gdy jestem głodna :D Bardzo smacznie wyglądają te żeberka <3
OdpowiedzUsuńCzemu ja nie mam dobrego piekarnika?! Już bym się któregoś dnia brała za robienie takich pyszności. Ale smaka narobiłaś;>
OdpowiedzUsuńLubię dobre naczynia w kuchni a naczynie żaroodporne jest takim must have w każdym domu. Żeberka nauczyłam się jeść od męża ale my przygotowujemy je w garnku z miodem, cytryną i dodając trochę piwa :) Muszę spróbować też takich z piekarnika
OdpowiedzUsuńZa żeberkami nie przepadam ale sałatkę bym zjadła. Ja bardzo często używam naczyń żaroodpornych.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie - uwielbiam żeberka :0 A naczynie super - nie wyobrażam sobie życia bez takich dodatków w kuchni
OdpowiedzUsuńwow, moje smaki, apetyczne jedzonko.
OdpowiedzUsuńPrzepis mam to teraz chce takie naczynue zaroodporne. Wszystkie, jakie mam w domu nie maja kurcze przykrywki :/ a Ty masz :) teeeeez chce! Bomba zdjecia. Oblizuje tylko telefon teraz przez Ciebie😍
OdpowiedzUsuńDo marynaty super sprawdzi się musztarda Dijon(francuska słona, ta stołowa jest zbyt mało wyrazista w smaku).
OdpowiedzUsuńPrzepis na żeberka zabieram i chętnie takie przyrzadze :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na żeberka. Muszę jutro na obiad zrobić.
OdpowiedzUsuńW naczyniu żaroodpornym można przyrządzić wiele potraw i zachowują one swój smak i zawarte w nich witaminy i minerały.
OdpowiedzUsuńNaczyń żaroodpornych jest u nas wiele ale nadal kupujemy nowe bo często robimy obiady w nich :) Na pewno wejdę na stronę i zobaczę co jeszcze mają ciekawego :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukam takiego większego naczynia do zapiekania :D Już lecę na stronę sklepu :) P.S. Ale mi smaku narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńmatko ale zrobilas smaka. !!! a ja wlasnie komentuje na głodnego ;p
OdpowiedzUsuńO i to jest idealny przepis dla mnie! Absolutnie kocham to danie, a nigdy nie znalazłam ciekawego przepisu na nie. Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńMam oba naczynia i jakos nie wyobrazam sobie ixh braku w kuchni ;D
OdpowiedzUsuńświetne to naczynie. Muszę sobie sprawić takie dużo i solidne, bo mam dużo mniejsze niestety. Z przepisu na pewno skorzystam!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ... mniam pycha narobilas mi smaka
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno sobie zachowam. Danie wygląda apetycznie! Bardzo lubię stronę tarkaimiarka, szybka dostawa i wysoka jakość produktów sprawia, że chętnie tam zaglądam.
OdpowiedzUsuńOgolnie nie przepadam za żeberkami, ale mam ich miłośników w domu. Tak więc przepis wykorzystam.
OdpowiedzUsuń